Het blijft een wonder, zwanger zijn. Groots, onbevattelijk en tegelijk concreet voelbaar in de veranderingen in je lijf en het kindje dat in jou groeit, dag na dag.
Als klein voelend wezentje is het kindje in de buik heel sensitief voor zijn omgeving. Binnen de begeleiding leer je de subtiele signalen van je kindje beter herkennen en begrijpen waardoor de prille band die ontstaat zich spelenderwijs verdiept. Je kindje ervaart daardoor koestering en veiligheid, een klimaat om goed in te gedijen.
Zwanger zijn
Tijdens de zwangerschap gaan de veranderingen in het lichaam soms in kleine stapjes, de borsten worden voller en gevoeliger, het eten smaakt of valt anders, er is meer behoefte aan rust en slaap. Maar het kan ook zijn dat de veranderingen overrompelend zijn. Hoe het ook gaat, het lichaam levert een topprestatie. En dat behoeft zorg en aandacht.
Daarnaast geeft de komst van dit nieuwe kindje een heel nieuw perspectief met alle verwachtingen, verlangens en onzekerheden die daarbij komen. Hoe (verschillend) werkt dit door bij de moeder, de partner en in de relatie? En hoe ga je om met de beperkingen waar je vroeger of later in de zwangerschap mee te dealen hebt? Het kindje is nog niet geboren maar het vraagt nu al aanpassing, inpassing in je leven.

Balans tijdens zwangerschap
Jouw partner, of iemand anders die nabij staat, leert handelingen en houdingen die jou ondersteunen in het vinden van rust en ontspanning. Zowel jij als je partner leren zo de signalen van jouw lichaam nog beter kennen. Dit bekrachtigt het contact met je lichaam en een gevoel van verbondenheid met elkaar. Hier ligt de bron van kracht, rust en vertrouwen die jou helpen om te kunnen verzachten in je lichaam.
Ook als er tijdens de zwangerschap sprake is van angst, verdriet, stress of pijn, dan is daar binnen de begeleiding aandacht en zorg voor.
De zwangerschapsbegeleiding biedt concrete en duidelijke handvatten om telkens weer het contact met het eigen lichaam te vinden en te bekrachtigen.
Voorbereiding op de bevalling
In de voorbereiding van de bevalling nemen we alle stappen van het geboorteproces goed door zodat je weet wat het feitelijk inhoudt. We oefenen verschillende houdingen voor zowel de ontsluitingsfase als de persfase. Daarnaast biedt de intieme setting van de begeleiding de kans om te ervaren hoe je vanuit kracht en vermogen, het ongemak en de pijn van ontsluitings- en persweeën tegemoet kunt treden. Hier bij stil te staan is waardevol, het natuurlijke geboorteproces krijgt hierdoor meer kans.
'In een tijd waarin in control zijn een sleutel is tot succes, vraagt bevallen een andere vaardigheid; namelijk die van loslaten, verzachten en vrijgeven.'
Na de geboorte
Als de eerste intensieve weken na de geboorte voorbij zijn, zo rond de tijd dat je kindje een week of zes is, kan de laatste afspraak plaatsvinden. Er is aandacht voor het geboorteverhaal. We staan stil bij hoe het nieuwe leven met het kindje doorwerkt bij jou, bij je partner en in de onderlinge relatie. Ook kijken we naar de karakteristieken van het kindje, naar hoe het kindje te dragen en naar hoe om te gaan met huilen, slapen, waken. Dit alles intensiveert het contact en de hechting met je kindje.
Praktische informatie
De begeleiding bestaat uit 6 consulten van 60 minuten waarvan er vijf vóór en één na de bevalling plaatsvindt. De begeleiding begint meestal vanaf het moment dat de eerste bewegingen van het kindje zijn gevoeld, zo rond de 20 weken, maar als er al eerder behoefte is dan kan dat ook. Na de eerste afspraak kun je beslissen of je de gehele begeleiding wilt volgen. Een consult kost 90 euro.
Voor meer informatie over haptonomie: zie Wat is haptonomie?