José Leeflang, haptotherapeut

Spieren, botten, zenuwen, huid, alles wat maakt dat wij kunnen bewegen, daar ging het aanvankelijk over binnen mijn werk als fysiotherapeut. Maar in de praktijk merkte ik een grote verscheidenheid op in hoe mensen met hun lichaam en hun klacht omgingen waardoor mijn aandacht gaandeweg verschoof van hoe mensen bewegen naar wàt mensen beweegt.

In 1987 begon ik daarom met een de alpha- opleiding bij de Academie voor Haptonomie in Doorn en vond zo mijn passie. In 1996 rondde ik de haptotherapieopleiding bij Synergos af, waarna ik stopte met mijn werk als fysiotherapeut en mijn praktijk voor Haptonomie startte, waarin ik naast haptotherapie ook zwangerschapshaptonomie gaf. Gedurende de eerste jaren als haptotherapeut volgde ik supervisie bij prof. dr. Jan Dijkhuis, die als hoogleraar psychotherapie aan de wieg heeft gestaan van de ontwikkeling van de Haptonomie. Zijn grote kennis en wijsheid hebben mij veel gebracht.

De specialisatie kinderhaptotherapie aan de Academie voor Haptonomie (afgerond in 2005) verrijkte mijn werk met speelsheid en creativiteit.

Het daarna doorlopen van de haptotherapieopleiding bij de  Academie voor Haptonomie, die ik in 2008 afrondde, met weer een andere visie en het ontwikkelen van andere vaardigheden bracht mij een brede kijk op het vak. Een ervaren intervisiegroep met bevlogen collega’s uit de regio houdt mij nog altijd geïnspireerd, scherp en up to date.

Aandacht

Naast de passie voor mijn vak verdiep ik mij sinds ruim 20 jaar in het Boeddhisme, volg ik regelmatig retraites en lezingen en is meditatie een vast onderdeel van mijn dagelijks leven geworden. Zoals ik binnen de Haptonomie eclectisch ben gevormd, zo neem ik ook binnen het Boeddhisme graag kennis van verschillende tradities, al ligt mijn basis bij de traditie van Thich Nath Hanh. Mindfulness, waarbij de kracht van aandacht centraal staat en haptonomie, waarbij het voelen in het lichaam en de waarde van contact en aanraking centraal staan, vullen elkaar mooi aan. Beide bieden mij ankers in het aangaan van de uitdagingen die het leven met zich mee brengt.

Jose Leeflang

'Mijn aandacht verschoof van hoe mensen bewegen naar wàt mensen beweegt.'

Nieuwe fase

Doordat ik, na bijna 40 jaar werkervaring, in 2020 mijn praktijk beëindigde wegens ziekte, ben ik in een nieuwe fase beland. Een fase van ruimte voor mijzelf, voor creativiteit, onze moestuin en voor nieuwe dingen leren. Na herstel en het vinden van een nieuwe balans zet ik nu graag mijn kennis en brede ervaring in op kleine schaal.

'Door al deze verschillende invloeden is mijn stijl autonoom, open, luisterend, met scherpe blik voor alles wat niet met woorden gezegd wordt, mild en zo nodig confronterend, licht zonder de zwaarte te schuwen, creatief en zoekend naar eenvoudige taal die recht doet aan de complexiteit van het leven en het unieke verhaal van ieder mens.'